Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

Eala Bia

pA, pastissos, galetes... i curiositats!

  • 1
    Mecenes

La meva recepta de panades

Avui vull compartir amb tu la meva recepta de panades. Són ben fàcils de fer (i a mà, sense màquina) i queden boníssimes: Has de tastar-les!
Les panades o panadons són, per definició i basant-nos en el seu origen etimològic, una elaboració basada en embolicar un aliment en pa. 
En el “Llibre de Sant Soví” i el “Llibre de Coch”, dos llibres de cuina catalana del segles XIV i XVI respectivament, es parla de diferents tipus de panades. En el de “Sant Soví” hi consta una recepta de panades sense cap mena de pa o massa, ja que és una ceba farcida amb carn d’ocell. En el “Llibre de Coch” el Mestre Robert parla de panades amb farciments tan diversos com xai, congre, anguila, tonyina o una pasta d’ametlles i sucre. 
A Llatinoamèrica, les “empanades” són molt populars, i també hi ha moltíssimes variacions tant quant a la massa com en el farciment. 
La recepta que jo vull compartir amb tu no correspon a la de cap país, no és cap recepta tradicional, és el resultat de fer moltes proves fins trobar la manera de fer panades que a mi m’agradava més. És una massa fina i cruixent, farinosa, amb gust de mantega però sense arribar a embafar. Si vols, pots provar de fer-la amb una mica menys de farina, fer servir un ou sencer en comptes de dos rovells, no estirar tant la massa i que quedi més gruixuda... El millor de la cuina és trobar la teva manera de fer les coses, experimentar, i jo només sóc una estudiant de pastisseria i forneria, no vull dir-te com fer les coses sinó com les faig jo per si et pot servir com a base per començar a experimentar! Si t’agrada la meva manera de fer, el contingut que estic creant, subscriu-te aquí per a ajudar-me a seguir fent-ho i a continuar els meus estudis. 
Els INGREDIENTS que necessitaràs són: 
400g de farina 
100ml d’aigua 
50g de mantega 
50g de llard de porc 
2 rovells d’ou 
10g de sal 
15g de sucre 
10g d’impulsor (llevat químic, royal)  
El farciment de la teva preferència (un guisat que t’hagi sobrat, un sofregit de carn picada o pollastre, unes verduretes...) 
 L’ELABORACIÓ consisteix a: 
Barreja en un bol els ingredients secs, és a dir, la farina, l’impulsor, el sucre i la sal. Afegeix la mantega, llard de porc i rovells d’ou. Barreja fins a obtenir una textura sorrenca. Afegeix poquet a poquet l’aigua. Quan tinguis una pasta que se separa de les parets del bol i amb la que pots formar una bola, treu-la i amassa una mica sobre la taula de treball. No cal enfarinar la taula, ja que hauràs de tenir una massa que no ha de ser enganxifosa. Si amb les mesures que t’he donat, la massa no et queda bé, pots corregir afegint més aigua, posant-ne menys, afegint farina. Pot passar perquè hi ha farines que absorbeixen més o menys l’aigua, que tenen més gluten... Has de saber adaptar una mica la recepta, tot i que, de moment, a mi sempre em surt bé amb els 100ml d’aigua. Dona forma de bola a la massa i refrigera-la durant una mitja horeta. Passada aquesta estona, encèn el forn a 180ºC amb calor a dalt i a baix i ja pots començar a estirar la massa. Ara si, enfarina la taula, però una mica només. Jo he dividit la bola en 4 trossos per a treballar-la millor perquè no tenia molt espai. Tampoc tenia un tallador prou gran, per tant, no he estirat del tot la massa i després de tallar els cercles els he estirat una mica més un a un. Posa una cullerada o dos de farciment. Dependrà de la mida dels cercles i de quin sigui el farciment. Jo en el vídeo t’ensenyo dos, un és un sofregit de pollastre, bolets, ceba i pebrot amb una mica de creme fraîche i l’altre de carn picada amb tomàquet i ají panca. En tots dos casos he posat només una cullerada de farciment perquè he afegit també un tall d’ou dur. Si cal, ves provant i ja aniràs trobant l’equilibri entre massa i farciment. No ha de quedar massa plena, perquè et costaria tancar-la o es pot trencar la massa si estires més del compte, però tampoc queda massa bona una empanada on tot és pasta i res de carn. Un cop hagis col·locat el farciment al centre del cercle de massa, mulla la punta d’un dit en aigua i passa’l per la meitat de la vora del cercle. Això farà que enganxi al tancar-lo. Tanca’l amb cura i pressiona suaument les vores. Acaba de segellar-ho pressionant-les amb una forquilla o fes uns plecs. Hi ha diferents tipus de plecs, tria el que més t’agradi. Jo no tinc massa traça encara, però els faig perquè m’agrada i així vaig practicant. Pinta les panades amb ou. Jo he fet servir rovell d’ou batut amb un polsim de sucre i un de sal per a que quedin ben dauradetes i maques. Enforna durant una mitja horeta. Cada forn és diferent, a mi em van trigar gairebé 40 minuts de fet. Ves controlant.  
Emplata i serveix! 
Si vols veure el vídeo d’aquesta recepta, clica aquí: https://youtu.be/ngyd9oQ3MFo